innerlijk kind helen Avalon coaching Ridderkerk

Zorgen om je kind? Waarom helen van je eigen innerlijk kind helpt

Heb jij een kind waar je je zorgen over maakt? Omdat hij of zij (vaak) ziek is bijvoorbeeld, of omdat het problemen heeft op school of last heeft van woedeaanvallen? Ouders willen over het algemeen niets liever dan hun kinderen gelukkig zien. Je doet dan ook je uiterste best om je kindje te helpen, maar soms voel je je zo machteloos! Heb je er wel eens aan gedacht dat de zorgen en de onmacht die je voelt ten opzichte van je zoon of dochter, ook voor een deel over jezelf gaan? Over de onmacht van je innerlijk kind? Door jouw eigen innerlijk kind te helen, heel je ook je zoon of dochter, waardoor diens klachten flink minder kunnen worden. Of soms zelfs als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Zorgen maken

In iedere relatie – dus ook die tussen ouder en kind – is altijd sprake van een vorm van projectie. Mensen kunnen dingen alleen begrijpen vanuit iets wat ze al kennen, dus plakken we altijd onbewust plaatjes op alles en iedereen. Dat is heel natuurlijk, maar wel goed om je bewust van te zijn. Als jij je zorgen maakt om je kind, is dat dus niet alleen om wat er werkelijk met hem of haar aan de hand is. Maar je maakt je ook zorgen om het verhaal dat jij eraan vast hebt geplakt. De situatie raakt iets in jou. En omdat het om je kind gaat, is het aannemelijk dat het raakt aan een overtuiging of emotionele opslag die jij in je eigen kindertijd hebt opgedaan.

Hechte band

Je kind voelt die emoties van jouw innerlijk kind haarfijn aan. Het zal zich daar meestal niet bewust van zijn, maar de hechte en organische band tussen ouder en kind maakt dat er ook zonder woorden een voortdurende stroom van uitwisseling tussen hen is. De ouders vormen tenslotte in eerste instantie de leefwereld van het kind. Het is bij de geboorte compleet afhankelijk en kan niet anders dan die verbinding met de ouders open houden. Invoelen wat er is om te kunnen handelen zoals het hoort.

Als een kind voelt dat vader of moeder ergens behoefte aan heeft, zal het mee gaan voelen in die behoefte. Het kan zijn dat het kind dezelfde behoefte gaat ervaren. Er is blijkbaar een tekort aan iets (veiligheid? liefde?), want mama of papa voelt dat zo. Of het kind kan zijn best gaan doen om het probleem voor de ouder op te lossen.

Innerlijk kind helen

Behoeften op emotioneel vlak komen in essentie altijd voort uit het innerlijk kind. De aanleiding voor het ervaren tekort kan een situatie zijn uit je leven vandaag de dag, maar de pijn die je ervaart raakt altijd aan pijnlijke emoties die je als kind hebt opgeslagen. Werken aan de heling van je eigen innerlijke kind kan dus de problemen van je zoon of dochter positief beïnvloeden. Je ruimt je eigen pijn op en je kind hoeft daar dus niet langer (onbewust) op te reageren.

Bovendien valt zo de projectie van je eigen verdriet, pijn of angst op de situatie van je dochter of zoon weg. Daarmee nemen je zorgen om je kind realistischer proporties aan. Je kan objectiever bekijken wat er écht aan de hand is met je zoon of dochter en beter inspelen op wat hij/zij daadwerkelijk nodig heeft. En wat een opluchting is het voor een kind als het voelt dat papa of mama zich minder zorgen om hem maakt…

Voor klein en groot

Voor jonge kinderen werkt het effect van de heling van je eigen innerlijk kind meestal heel gemakkelijk door. Kleine kinderen zijn volledig afhankelijk van hun ouders en de leefomgeving die zij voor hen creëren. Dus als ouders zich beter gaan voelen, gaat het kind zich vanzelf ook beter voelen. Vanaf een jaar of zeven beginnen kinderen zich meer bewust te worden van hun eigen identiteit, los van de ouders. Maar nog steeds is de afhankelijkheid groot, en zal het kind voor een groot deel met hen mee bewegen. Meer emotionele stabiliteit en veerkracht bij de ouders heeft een positief effect op het gevoel van welbevinden van het kind. En dat werkt ook weer door tot op het niveau van lichamelijke gezondheid.  

Ook voor oudere kinderen – tieners, pubers en zelfs volwassen kinderen – werkt heling van jouw eigen innerlijk kind door op hun geluk. Hoewel zij al veel meer los zijn gekomen van de ouders, blijft een bepaalde band altijd bestaan (zelfs tussen ouders en kinderen die geen contact meer met elkaar hebben). Omdat jouw uitstraling als ouder verandert, zal de connectie tussen jullie ook veranderen. Omdat jouw innerlijk kind geen behoefte meer ervaart, geef je als ouder automatisch je kind meer ruimte in zijn of haar eigenheid. Andersom voelt je kind aan hoe jij zelf je problemen hebt kunnen oplossen, wat vertrouwen geeft in het leven en in zijn of haar eigen veerkracht.

Zo doe je het

Hoe doe je dat dan, je innerlijk kind helen? Daar zijn heel veel technieken voor, variërend van psychotherapie tot energetische healing. Mijn advies is om een manier te kiezen die zowel het bewuste, mentaal-emotionele als het meer onbewuste, energetische vlak raakt. Het mentaal-emotionele bewustzijn heb je nodig om jezelf en je kinderen tools te geven om te gaan met tegenslagen in het dagelijks leven. Om te zorgen dat de impact daarvan niet meer zo groot is dan voorheen.

Energetische healing is nodig omdat we uit meer bestaan dan onze bewuste gedachten en gevoelens. Pijn van het innerlijk kind kan ook gaan over ervaringen waar we geen bewuste herinnering aan hebben. Of zelfs over pijnlijke ervaringen van een ouder of voorouder die zijn opgeslagen en overgedragen via ons DNA en daarmee onze levensenergie (ki of chi). Daar kunnen psychotherapie en bewustwording op zichzelf onvoldoende aan doen; daar is ook opschoning op energetisch niveau voor nodig.
Om die reden geef ik altijd Reiki terwijl ik mijn cliënten help bewust contact te maken met hun innerlijk kind: heling van het innerlijk kind op alle niveaus tegelijk.

 

Ook interessant voor jou:
Angstklachten verminderen met een helende reis
Wat is reiki?
Hoe ziet een coachtraject bij Avalon eruit?

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
Whatsapp