waarom iedereen reiki kan leren Avalon Ridderkerk

Waarom iedereen Reiki kan leren, maar niet iedereen het blijft beoefenen

Iedereen kan Reiki leren. Om deze Japanse geneeskunst toe te kunnen passen, is geen bijzondere gave nodig. Iedereen die wil, kan het eenvoudig leren: door middel van handoplegging de energie door het lichaam laten stromen. Toch blijft niet iedereen die Reiki heeft geleerd het ook beoefenen. Terwijl eigenlijk iedereen na de eerste Reiki cursus blij is om het geleerd te hebben. Waarom dat zo is? Het heeft te maken met het groeiproces dat inherent is aan het Reiki systeem…

Groei

Reiki daagt mij uit om spiritueel te groeien”, zegt de kaart die ik trok vlak voordat ik deze blog ging schrijven. “Daagt mij uit…”: opvallende woordkeuze. Niet: Reiki láát mij spiritueel groeien. Dit geeft eigenlijk heel goed aan hoe Reiki in elkaar steekt: het leren en toepassen zijn eenvoudig te doen, maar het beoefenen leidt tot groei en de uitdagingen die daarbij horen. Groeien betekent dat je steeds weer punten vindt op je pad waarbij je moet kiezen: ga ik door op de oude weg, of wil ik een nieuwe route ontdekken?

Reiki leren in verschillende stappen

Reiki leren en beoefenen doe je in verschillende stappen of graden. De basis is Reiki 1 of Shoden op zijn Japans. Als je eenmaal de basiscursus hebt gedaan, kan het toepassen beginnen. Op jezelf, tijdens de zelfbehandeling, en op anderen. Je gaat dan ervaren wat Reiki doet voor jouw eigen welzijn en dat van anderen. Mocht die ervaring je goed bevallen, dan is het mogelijk om na verloop van tijd de tweede graad van Reiki te leren. Okuden, heet deze graad, en het betekent zoveel als ‘de volledige graad’. De kracht van Reiki in jouw leven neemt daarmee toe en het zal je proces van heelwording en groei versnellen.

Niet iedereen

Toch gaat niet iedereen die Reiki 1 heeft geleerd ook door met Reiki 2. En ook niet iedereen die Reiki 2 heeft, blijft een leven lang Reiki beoefenen. Waarom kan iedereen Reiki leren, maar blijft niet iedereen het doen? Chujiro Hayashi, de tweede ‘grandmaster’ of ‘lineage bearer’ van het Reiki systeem dat ik beoefen, zei eens dat voor het (blijven) beoefenen van Reiki in de tweede graad een bepaald bewustzijn nodig is. En dat zal voor het behalen en praktiseren van de Master graad niet anders zijn. Welk bewustzijn is dat dan precies?

De vier lagen van Reiki

Om die vraag te beantwoorden moeten we inzoomen op de vier aspecten, of de vier lagen, waar Reiki effect op heeft. Allereerst is er de fysieke laag waarop Reiki het zelfhelend vermogen van het lichaam versterkt. Het tweede en derde aspect zijn die van persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Persoonlijke ontwikkeling gaat om het doorvoelen en loslaten van belemmerende emoties en angsten. Spirituele groei betreft het groter wordende besef dat toeval niet bestaat en dat wat er in de buitenwereld gebeurt een reflectie is van onze binnenwereld. En dan is er nog het vierde aspect van de ‘mystieke orde’: ieders specifieke plek en rol in het grote geheel van het Universum.

Uitdagingen

Wanneer je Reiki beoefent, groeit je bewustzijn op elk van deze vier aspecten vanzelf. En dat blijft groeien. Wat het dichtste ligt bij wat je al weet, komt daarbij het snelst aan de orde. Groeien betekent nieuwe stappen zetten en oude gewoonten loslaten. Binnen de fysieke, mentaal-emotionele, spirituele en mystieke lagen nodigt Reiki je steeds weer uit om bepaalde uitdagingen aan te gaan. En juist het aangaan van die uitdagingen zijn ook de keuze momenten om wel of niet door te gaan met Reiki. Soms maak je die keuze bewust, vaak ook onbewust. Je doet het of je doet het niet. Je volgt jouw natuurlijke weg.

Meer bewustzijn op fysiek niveau

Dat onze gezondheid gebaat is bij minder stress en een gezonde leefstijl, is bij de meeste mensen die met Reiki beginnen al bekend. Dat begrip groeit naarmate je jezelf en anderen met Reiki behandelt. Je leert nog meer luisteren naar de signalen van je lichaam.

Maar daar komt ook al meteen de eerste uitdaging om de hoek kijken: ben je bereid om veranderingen door te voeren in bijvoorbeeld je eetgewoonten, je lichaamsbeweging of je werk om de optimale omstandigheden voor jouw lichaam te creëren?

Of is dat een brug te ver en wordt het dan alleen maar heel ongemakkelijk als jezelf behandelen met Reiki je daar steeds aan herinnert? Dit is een punt waarop mensen kunnen beslissen om wel of niet actief door te gaan met het toepassen van Reiki.

Persoonlijke ontwikkeling

Ook het bewust worden van je belemmerende emoties en jouw rol daarin komt met het beoefenen van Reiki automatisch aan de orde. Ieder mens heeft wel een bepaald overlevingsmechanisme ontwikkeld als het om gevoelens gaat die we liever niet hebben: negeren, vechten tegen of slachtofferschap. Flight, fight or freeze, anders gezegd. Reiki brengt je bij het punt waarop dit overlevingsmechanisme niet meer werkt; je mag je gevoelens er helemaal laten zijn en er net zo lang liefdevolle energie naar sturen totdat de lading eraf is. De uitdaging op deze laag is uiteraard: vertrouw je voldoende op je ik-kracht en op de hulp van Reiki om dit aan te gaan en jouw pijn onder ogen te zien? Ook dit kan een punt zijn waarop mensen ervoor kiezen om Reiki voorlopig maar even in de ijskast te zetten.

Alles is energie

Jezelf behandelen met Reiki gaat sowieso van het begin af aan gepaard met spirituele groei. Zelfs voor de nuchtere, niet zweverige mensen onder ons (waarvan ik er een was toen ik begon met Reiki 1). Je merkt namelijk dat er iets met je gebeurt terwijl je Reiki doet en dat je je op onverklaarbare wijze beter gaat voelen. Tja, dan moet er wel meer zijn dan wat we kunnen zien of met ons hoofd kunnen verklaren, niet?! Zo groeit gaandeweg het bewustzijn dat alles energie is en dat we daarmee als mens de mogelijkheid hebben om de energie in onszelf maar ook in de wereld als geheel te beïnvloeden. Spirituele groei betekent dat je steeds meer beseft dat dingen jou niet overkomen, maar dat energie bepaalde dingen kan aantrekken. Zowel in positieve als in negatieve zin. Uitdaging genoeg lijkt me, om dit bewustzijn verder toe te laten en er steeds meer naar te gaan leven!

Deel van het geheel

Reiki opent ook de poort naar een hoger, collectief bewustzijn waarin iedere ziel beseft dat het deel is van een groter geheel. Dit wordt het aspect van de mystieke orde genoemd. Hoe vaker je Reiki beoefent, hoe meer je in contact komt met je eigen ziel. En hoe beter die ziel zich gaat herinneren wat het komt doen in dit leven. Welke rol het heeft om het grotere geheel te dienen en wat de eigen plek daarin is binnen de rangorde van het Universum.

Vooral het loslaten van oude krassen op de ziel en het vertrouwen dat er geen verschil is tussen het eigen belang en het grote belang, vraagt de nodige moed om ook op deze laag verder te groeien met Reiki.

Alles op zijn tijd

Reiki beoefenen is dus in principe alles omvattend. Al met het beoefenen van Reiki 1 kom je meerdere van deze uitdagingen of groeikansen tegen. Welke dat zijn en wanneer die zich aandienen, verschilt per persoon. Reiki volgt de natuurlijke stroom en forceert niet. Daarom kom je altijd uit bij dat punt van groei en heling waar jij op dat moment aan toe bent. Sommige van de bovenstaande aspecten klinken je misschien als logisch in de oren, en andere dingen resoneren misschien nog helemaal niet of schrikken je misschien zelfs een beetje af. Weet dan dat Reiki niet dwingt, en niets anders doet dan jou veilig en liefdevol begeleiden op het pad van jouw waarheid. In jouw tempo en op manieren die jij aan kan, zelfs als dat uitdagende manieren zijn.

Geen goed of fout

Bevalt deze weg jou, dan zal je door blijven gaan met het beoefenen van Reiki. Het kan ook zijn dat je jezelf even een pauze had gegeven van Reiki, maar dat je van binnenuit op een gegeven moment toch weer de roep voelt om ermee verder te gaan. Of Reiki blijkt toch niet de route te zijn die jij wil lopen in dit leven. Er is geen goed of fout in wat je met Reiki doet. Iedereen kan Reiki leren en dat is niet voor niets. Je mag het toepassen op jouw manier en op jouw tijd. Jouw mogelijkheden zijn grenzeloos en Reiki is beschikbaar voor jou om die mogelijkheden te ontvouwen.

 

Misschien ook interessant voor jou:
De kracht van eenvoud: Reiki als pad voor levenslange groei
Deze fasen doorloopt de ziel tijdens een mensenleven
Zelf Reiki leren: waarom dit niet online of uit een boek kan

 

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.