Waarom energetisch lichaamswerk helpt tegen migraine

Tegen migraine worden vaak veel middeltjes en medicijnen uitgeprobeerd. Helaas te vaak zonder het gewenste resultaat. In het gunstigste geval verminderen ze de klachten, maar ze voorkomen nieuwe migraineaanvallen niet. Bij behandeling van migraine met energetisch lichaamswerk is dat anders. Het verlicht niet alleen de pijn, misselijkheid en andere klachten, maar helpt ook tegen migraine op de lange termijn. Hoe dat werkt, lees je in dit artikel.

Oorzaken migraine

Wetenschappelijk gezien is migraine een aanval waarbij de samenwerking tussen de zenuwen en bloedvaten in de hersenen tijdelijk verstoord is. Bewezen is dat schommelingen in hormoonspiegels een rol spelen bij die verstoring. Daarbij gaat het met name over geslachtshormonen zoals oestrogeen, progesteron en testosteron. Niet toevallig komt migraine drie keer zo vaak voor bij vrouwen en meisjes dan bij mannen en jongens. Heel vaak treedt een aanval op rond de menstruatie en de eisprong. Mannen met migraine blijken relatief meer oestrogeen in hun lichaam te hebben dan mannen zonder migraineaanvallen.

Effect energetisch lichaamswerk

De duidelijke relatie tussen migraine en hormonen maakt dat energetisch lichaamswerk zeer effectief is. Een complete energetische behandeling van het lichaam raakt namelijk alle hormoon producerende organen in het lichaam. Bij migraine is behandeling van de hypofyse, de bijnieren en de geslachtsorganen essentieel. Energetisch lichaamswerk stimuleert en verbetert de natuurlijke werking van deze organen. Na verloop van tijd en behandelingen is het lichaam zelf in staat om een gezonde balans tussen de verschillende hormoonspiegels te bewaren.

Onderste chakra’s

De Oosterse chakraleer verduidelijkt de energetische en holistische betekenis van migraine. Geslachtshormonen behoren tot de onderste chakra’s. Het eerste (wortel-)chakra bepaalt de basis van het lichaam. Genetische aanleg – migraine zit vaak in de familie – en het centrale zenuwstelsel worden aangevoerd door de energie van het onderste chakra.

Maar ook het tweede of sekschakra speelt een rol. Dit is het energetische wiel onder de navel van waaruit seksualiteit en scheppingskracht stroomt. De mate waarin geslachtshormonen worden geproduceerd en de manier waarop het lichaam daarop reageert, worden bepaald door de energiestroom in dit chakra.

Holistische betekenis

Holistisch gezien staat het lichaam nooit los van de mentaal-emotionele toestand van een persoon. Lichaam, geest en ziel zijn onlosmakelijk verbonden. Een disbalans in de onderste chakra’s die leidt tot migraine kan daarom ook verband houden met angst (wortelchakra) of negatieve associaties met seksualiteit en vruchtbaarheid (sekschakra). Energetisch lichaamsgerichte therapeuten die werken vanuit een totaalconcept – op alle lagen van de mens – onderzoeken dan ook altijd samen met de cliënt of ook op de mentale, emotionele en zielslaag werk aan de winkel is. Zo kan tevens de kracht van het bewustzijn worden ingezet als remedie tegen migraine.

Welke soorten energetisch lichaamswerk helpen?

Als lichaamsgericht energetisch therapeut werk ik met verschillende methodieken. Chakra-balancing, energetische massage en innerlijke reis-meditaties helpen om de oorzaak van de migraine tot op de diepste lagen te behandelen. Na 10 jaar praktijkervaring ben ik er echter van overtuigd dat de combinatie van die technieken met Reiki essentieel is.

Reiki tegen migraine

Reiki is een uitermate effectieve methode tegen migraine. Tijdens de aanval zelf verlicht het de klachten en bespoedigt het herstel. Tussen de migraineaanvallen door behandelt reiki alle relevante factoren die een nieuwe aanval kunnen uitlokken. Omdat een volledige reikibehandeling alle zones van het lichaam langsgaat, worden zelfs factoren meegenomen waarvan wellicht nog niet eens bekend is dat ze invloed hebben op migraine. Reiki werkt op alle lagen tegelijk, dus ook psychische en zielsaspecten worden automatisch mee behandeld. Mogelijke triggers als stress en voedselintoleranties worden zo ook aangepakt.

Jezelf behandelen

Voor wie last heeft van migraine raad ik aan om naast een behandeltraject ook zelf een cursus Reiki 1 te doen. Je leert dan onder andere om jezelf te behandelen. Dat maakt dat je tijdens een migraineaanval een natuurlijk instrument in handen hebt om de pijn te verminderen. Wie ook na de migraineaanval regelmatig de zelfbehandeling doet, zorgt er bovendien voor dat de migraine minder vaak of uiteindelijk helemaal niet meer terugkomt.

Misschien ook interessant voor jou:

Lichamelijke klachten en hun logica

Waarom de reiki zelfbehandeling mijn favoriet is

Vond je dit artikel interessant? Schrijf je dan hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print