Dit is de route naar overspannenheid en burn-out (en zo omzeil je ‘m)

Overspannenheid en burn-out overkomen je niet van de ene op andere dag. Je bent er al een tijdje naar onderweg. Door maar door te blijven gaan. Of doordat je heel veel stressvolle dingen achter elkaar meemaakt. Het is goed om je bewust te zijn van de weg die je naar burn-out of een overspannen gevoel leidt. Zodat je een andere afslag kan nemen. Of op tijd hulp kan vragen om een andere weg te vinden om met je stress om te gaan. De Chinese elementenleer wijst heel duidelijk aan wat de zogenaamde ‘burn-out route’ is en wat je kan doen om deze te vermijden.

Wu Xing cyclus

De traditionele Chinese geneeskunde werkt met vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Ieder element wordt gekenmerkt door zijn eigen energie. En alle elementen bewegen zich altijd in onze lichaam, geest en ziel; in cycli van hout naar vuur naar aarde naar metaal naar water. Wu Xing, heet dat in de Chinese geneeskunde. In de natuur zijn de eigenschappen van een bepaald element in het ene seizoen meer voelbaar dan in het andere. In de lente is de kracht van hout bijvoorbeeld extra groot. En in de herfst overheerst het element metaal. Metaal regeert over de dikke darm en de longen. Qua emoties past hier de energie van verdrietig zijn en loslaten bij.

Metaal

Iemand wiens metaalelement goed in balans is, kan vanaf een afstandje naar zijn eigen leven kijken en er een mening over vormen. Hij of zij kan het totaalproces overzien, en er tegelijkertijd onderdeel van uit blijven maken. Verdriet en pijn mogen gevoeld worden, tranen kunnen stromen, maar diegene blijft er niet in hangen.

Loslaten

Metaal gaat over de kunst van het loslaten. Door te evalueren van wat is geweest. Door te bekijken wat uit het (recente) verleden je niet meer dient en je voorgoed achter je mag laten. Dat loslaten kan pas als je het eerst nog even vast durft te pakken. Als je eerst nog even doorvoelt hoe het voor je was en vervolgens de pijn in vrede laat wegvloeien. Soms lukt dat alleen, maar soms is het verdriet zo groot dat je er hulp bij nodig hebt.

Water

Via metaal stroomt de levensenergie door naar het element water. Water is het element van de verstilling, van het bevriezen voordat er weer een nieuwe cyclus begint. Water is het grote NIETS, je basis- en voorgeboortelijke energie, het contact maken met je kern.

Burn-out route

In de huidige, drukke en prestatiegerichte maatschappij zijn wij massaal gewend om de energie van metaal en water te negeren. De processen van evalueren, loslaten en verstillen worden enorm ondergewaardeerd. De focus ligt op resultaat. We mogen misschien even kort nagenieten van de successen die we hebben bereikt, maar dan – hup – weer door naar het volgende project! Van het element aarde (de energie van de nazomer en het nagenieten) steken we meteen over naar het element hout (lente-energie; nieuwe zaadjes planten). Zonder metaal (herfst) en water (winter) de ruimte te geven om hun werk te doen.

En dát is de burn-out route. Als je deze weg maar vaak genoeg blijft lopen, liggen overspannenheid en uiteindelijk zelfs langdurige uitputting op de loer. Dan dwingt het leven je alsnog om naar metaal en water te gaan. Je móet dan wel reflecteren en stilstaan. Maar waarschijnlijk wel voor een langere periode dan je zou wensen.

Omzeilen

Dus wat kan je doen om de overspannenheid en burn-out route te omzeilen? Je overgeven aan de energie van metaal en water. Maak een boswandeling en mijmer ondertussen over je eigen leven. Wat is er fijn en wat zou je liever anders willen zien?Geneer je niet om een potje te huilen als dat nodig is; tranen werken helend.

Wu Xing op je werk

Vindt je manager of opdrachtgever dat je wel genoeg hebt kunnen uitrusten en nu door moet pakken naar nieuwe resultaten? Stel dan voor om eerst eens te beginnen met een grondige evaluatie van het proces tot nu toe (metaal). En om de komende periode te benutten om de missie en kernwaarden van jullie bedrijf nog eens goed onder de loep te nemen (water), zodat jullie het volgende project met nog meer vernieuwing en daadkracht (hout) neer kunnen zetten. Met dat nieuwe project beginnen jullie dan als er weer voldoende energie is om nieuwe dingen tot bloei te laten komen (vuur). Als er een rijke voedingsbodem voor is, zal het project ook meer vruchten afwerpen (aarde). Op die manier benut je op het werk optimaal het natuurlijke ritme van de Wu Xing cyclus van de elementen.

In je element

Voel je écht geen ruimte om de burn-out route te omzeilen binnen de omstandigheden waarin jij zit? Dan is het des te meer tijd om te evalueren en te bezinnen. Je kan je dan afvragen of de situatie (werk, relatie, vriendenkring, woonomgeving) nog wel bij jou past. Is het misschien tijd om het oude los te laten en de komende maanden te benutten om uit te vinden waar jij wel blij van wordt? Vertrouw er maar op dat het leven je altijd daarheen wil voeren waar jij het meeste ‘in je element’ kan zijn.

Ook interessant voor jou:
Chinees Metaal element: luisteren naar je onderbuikgevoel 
Nierziekten volgens Chinese geneeskunde: laag energetisch banksaldo 
Gezicht lezen: hoe jouw gelaat de Chinese elementen weerspiegelt 

 

Schrijf je hier in voor de Avalon nieuwsbrief en ontvang maandelijks vergelijkbare artikelen, gezondheidsadviezen, praktische tips en de activiteitenagenda in je mailbox.

Wil je dit bericht delen of mailen?Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on whatsapp
Whatsapp