gezicht lezen Chinese Geneeskunde elementenleer Avalon Ridderkerk

Gezicht lezen: hoe jouw gelaat de Chinese elementen weerspiegelt

Gezicht lezen is een ingang om meer te weten te komen over de gesteldheid van de vijf Chinese elementen. De Chinese Geneeskunde kent de elementen hout, vuur, aarde, metaal en water. Die elementen bepalen onder andere de werking van onze organen en weefsels. Zo vallen de lever en galblaas onder hout, en de longen en dikke darm onder metaal. De verschillende onderdelen van je gezicht weerspiegelen welke elementen bij jou extra aandacht nodig hebben om je vitaal te voelen.

Opvallend

Wat valt je op als je naar jouw gezicht of dat van iemand anders kijkt? Opvallende kenmerken in vorm, kleur of bewegingen in het gezicht kunnen een aanwijzing zijn voor een element dat om aandacht vraagt. Zo’n opvallend aspect nodigt uit om te onderzoeken hoe de bij dat element behorende organen functioneren en of de basisemotie die bij het element hoort voldoende in balans is. Chinese elementenleer is een holistische kijkwijze: lichamelijk functioneren en mentaal-emotionele aspecten hangen met elkaar samen. Hieronder lees je welke onderdelen van het gezicht Chinees gezien de ingangen vormen tot de vijf elementen.

Ogen

In de ogen openen zich de lever en galblaas, en dus het element hout. Ook reguliere artsen kijken naar de glans en kleur van het oogwit om eventuele leveraandoeningen uit te sluiten. Maar Chinees gezien zijn ook de grootte, de stand en het functioneren van de ogen indicatoren voor de conditie van de hout energie. Grote, heldere ogen getuigen bijvoorbeeld van veel hout energie. Dat kan een kracht zijn in de genetische aanleg van die persoon, maar het kan ook duiden op een overactief hout element. Daarom moet ook altijd naar het totaalplaatje worden gekeken: past dit gelaatskenmerk bij de natuurlijke staat van deze persoon? Zo niet, dan mag de kracht van hout mogelijk wat getemperd worden. Bijvoorbeeld wanneer dat leidt tot veel woede (de basisemotie van hout) of verkrampte spieren (die worden aangestuurd door de lever energie).

Ook verminderd functioneren van de ogen, zoals bij staar, bij- of verziendheid, teveel of te weinig traanvocht en glaucoom, zijn aanwijzingen voor een verstoord hout element. Ook al is er medisch gezien niets aan de hand met de lever, de energie van het orgaan kan wel verminderd of zelfs uitgeput zijn. Dat heeft niet alleen invloed op de conditie van de ogen, maar ook op zaken als de spijsvertering, menstruatie, lichamelijke en geestelijke flexibiliteit, en het vermogen om beslissingen te nemen.

Neus

Je neus zegt iets over jouw metaal element. De grootte en vorm van de neus zijn een aanwijzing voor een aangeboren sterk of juist gevoelig metaal element. Ga maar af op je intuïtie: een ronde neus roept waarschijnlijk andere associaties bij je op dan een puntige neus. Is iemands neus opvallend groot? Dan vraagt het metaal element van nature de aandacht. Metaal energie controleert de longen, de dikke darm en het vermogen om verdriet te verwerken. Kleine kinderen die vaak neusverkouden zijn, hebben vaak ook aanleg voor bronchitis en/of darmproblemen. En dat een van de symptomen van het COVID-19 virus het wegvallen van de reuk is, is niet toevallig: de neus en de longen zijn met elkaar verbonden.

Lippen

Droge lippen, dikke of dunne lippen en de manier waarop de lippen bewegen: het zijn allemaal indicatoren voor het Chinese element aarde. Vochtigheid en verdikkingen zijn aanwijzingen voor overvloedig aanwezige aarde energie bij een persoon. Aarde energie is belangrijk voor de maag, milt, alvleesklier en het vermogen tot compassie en zorg voor anderen. Wanneer het aarde element echter overheerst over de andere vier elementen kan dat leiden tot bijvoorbeeld diabetes, obesitas, piekeren en het opofferen van jezelf voor anderen. Dunne en stijve lippen kunnen op hun beurt een aanwijzing zijn voor gebrekkige aarde energie.

Het hart op de tong hebben

Dit gezegde bestaat niet voor niets. Vraag bij het gezicht lezen maar eens of iemand zijn tong wil uitsteken. De reactie daarop zegt direct iets over het vuur element. Vuur gaat over hartzaken, zowel lichamelijk als emotioneel (liefde, vreugde). Steek jij zonder aarzelen je tong volledig naar buiten? Dan ben je waarschijnlijk een openhartig persoon. Je hart zal makkelijk openstaan voor prikkels van buitenaf. Op zich is dat een positieve eigenschap, maar ook hier is de juiste balans noodzakelijk.

Gezond zijn en blijven hangt samen met het kunnen bewaken van je eigen grenzen binnen die openhartigheid, zonder daarin te verstarren. Dat geldt ook op lichamelijk niveau: stel je voldoende grens aan stress en ongezonde voeding? Mensen die niet zo snel het achterste van hun tong laten zien, zijn vaak instinctief zuinig op hun vuur energie. Het stimuleren van het vuur element kan dan helpen om meer hart energie te krijgen en meer levensvreugde te ervaren.

Oren

Opvallende oren zijn aanleiding om de conditie van het water element te onderzoeken. Water is het element waaronder de nieren en de blaas vallen, evenals de basisemotie angst. Oren kunnen opvallen in grootte of vorm, maar ook doordat ze niet optimaal functioneren. Iemand met opvallend kleine oren zou van nature weleens minder rijkelijk vloeiend water kunnen hebben dan iemand met grote oren. Water energie zorgt voor innerlijke rust en het lichamelijk vermogen tot overleven en voortplanten. Gehoorproblemen, evenwichtsstoornissen, oorontsteking of tinnitus zijn voorbeelden van oor klachten die kunnen wijzen op een disbalans in het water element.

Gezicht lezen als richtingaanwijzer

Natuurlijk is het niet zo dat alles wat je opvalt bij het gezicht lezen per se betekent dat er problemen zijn met een bepaald element. Je kan ook gewoon grote oren of een puntneus hebben zonder dat je ‘gedoemd’ bent om ziek te worden. Gelukkig maar. Bij het gezicht lezen is het van belang om te kijken naar wat je bij iemands totale lichaamsbouw vindt passen en welke gelaatstrekken daarvan afwijken. De ingangen van de Chinese elementen in het gezicht zijn vooral een mooie richtingaanwijzer om mogelijk onderliggende oorzaken van lichamelijke of psychische klachten te onderzoeken. En om op die manier een holistische remedie te vinden.

Heb jij iets aan deze blog gehad? Misschien voelt het goed voor je om bij wijze van energie-uitwisseling een kleine donatie te doen. Bijvoorbeeld 5 euro, of een ander bedrag dat passend voelt. Op die manier help je mij om – naast mijn consulten en cursussen – voldoende tijd en energie te kunnen blijven besteden aan het bieden van gratis tips en inspiratie met mijn schrijfsels. Je kan je donatie overmaken op rekeningnummer NL29RABO 014.14.89.456 t.n.v. J. Rietveld. Dankjewel alvast!

Ook interessant voor jou:
Jezelf helen: zo ontdek je de holistische betekenis van jouw klacht
Lichamelijke klachten en hun logica volgens de Chinese Geneeskunde
Psychische aandoeningen en oorzaken volgens de Chinese Geneeskunde